Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amúrozás

2008.01.03

Hol keressük:

Az amur kínából származik, elsősorban az elszaporodott vízinövényzet irtására történt a célirányos telepítése magyarország vizeibe 1970-es években. Azóta megtalálta életfeltételeit és rendkívül jól érzi magát, amit a kifogott példányok mennyisége és mérete is mutat. mivel zömmel növényi táplálékot fogyaszt a növényzet sűrűjében kell hogy keressük. Folyóvizekben az aljzatra tapadt élőbevonatot legeli, a lassú folyású részeken, öblökben, kőgátak mögött. Állóvizeken a nád fiatal hajtásait, és a hínárt, algákat, moszatot eszi, így itt kell keresni. Látott hallá csak akkor válik amikor a nádasban a vízre hajló nád levelét eszi, ilyenkor azt látjuk, hogy a nád szára megdől, majd a vírebukik, és eltűnik. Ez elsö jele, hogy amurok vannak a horgászhelyen. Az évszaknak megfelelően, hidegebb vízben a mélyebb, felmelegedő és meleg vízben a sekélyebb részeket keresi fel. Gyakran előfordul, hogy meleg nyári napokon, nagyobb vizeken egészen a felszín közelében sütkérezik caspatostól.

Kapási idők:

Szinte egész évben fogható, télen azonban kevés tápanyagot vesz magához. A nap bármely szakában fogható, ez horgászmódszertől függ, nyári melegben a víz minden rétegében előfordulhat, de főleg a nádasokban úszkál. Éjjel kihúzódik gyakran a part közelében, ilyenkor kevéssé óvatos, könnyebb lépre csalni. A rekordlistákat böngészve kitűnik, hogy a legtöbb példányt a nyári hónapokban és nappal ejtik el. Főleg a Ráckevei Dunán egy időben előszeretettel horgásztak éjszaka amurra, a vízpartot sárga fénnyel világították meg, mivel ez hat a legkevésbé riasztólag az amurra, ki lehet próbálni eredményes lehet, ott ahol engedélyezik az éjszakai horgászatot.

Horgászmódszerek:

A pontyozásnál említett horgászmódszerek megfelelnek itt is, annyi változtatással, hogy úszós horgászatban az osztott súlyú szerelék a legmegfelelőbb, mivel az óvatos hal így érez a legkisebb ellenállást a csali felvételénél. A fenekező horgászatnál inkább a csúszóolmos módszert részesítsük előnyben, és a horogelőkére fűzzünk fel egy hungarocell vagy parafadugó darabot, ami a fenék feletti lebegtetést hivatott szolgálni. Van egy átmenet a fenekezés és az úszós horgászmódszer között, amikor a csali a vízvelszínen van de az ólom a vízfenéken van. Főleg ezt a módszert nem túl méy tavakon alkalmazhatjuk sikerrel akkor, mikor az amurok a felszín közelében tartózkodva csipegetik a vízfelszínen úszó növényeket. A szerelékhez szükséges egy 40-80 g-os ólom és egy parafadugó, ami a vízfelszínen tartja a horgot amire nádlevelet, vagy egyéb vízinövényt tűzünk.

Felszerelés:

A horgászbot legyen hosszú 3,5 m körüli a dobósúlya 80-150 g, mindenképpen parabolaakciójú botot válasszunk, mivel az amurok kemény harcosok, a fárasztáskor hosszú hitrelen kirohanásokkal védekeznek. Az orsót úgy válasszuk meg, hogy legalább 50-es zsinórkapacitású legyen, tehát 0,50 mm átmérőjű zsinórból férjen fel rá 100 m. A zsinór nyílt tiszta akadálymentes terepen lehet 30-as, ennél vékonyabbat ne nagyon használjunk főleg olyan helyeken ahol kapitális amurok is vannak. Akadós vízinövényzettel sűrűn benőtt helyeken akár 40-es zsinórt is használhatunk, vagy a most virágzását élő fonottzsinórok közül 0,25 mm-eset. A horognak vastag húsúnak és bő öblűnek kell lennie, hogy a halat biztosan tartsa. Méretét tekintve a 2-es mérettől egészen a 3/0-ás méretig variálhatjuk.

Csalik:

Mivel az amur növéyevő, növényi eredetű csalikkal horgásszunk rá. A kuorica különböző fajtái a legelterjedtebb csalik, a Ráckevei Dunán egy időben a száraz átfút kukoricát használták, mert ezt kevésbé tudja leverni a keszegnépség. eredményesek a küönbüző tésztagyurmák, amelyekbe növényi anyagokat is kevernek (lucernaliszt, pépesített zöldborsómassza). A bojlit is lehet alkalmazni, főleg tavasszal, amikor magas tápértékű élelemre van szüksége a halaknak. A főtt sárgarépától a dinnyeszeletig mindennel lehet próbálkozni ami csak felhíja az amur figyelmét. A legfontosabb táplálékát, a friss nádhajtásokat is felkínálhatjuk neki, nagyon sok fogás igazolja a csali eredményességét.

Fárasztás, kiemelés, élvetartás:

Az amur kemény, harcos hal, az utolsókig képes küzdeni. Fárasztásának első fázisában egyenletes húzásokkal válaszol, ha ilyenkor meg tudjuk állítani könnyen nyerhetünk a küzdelemben, mert gyakran előfordul, hogy a hal horogra akadás után kezesbárányként hagyja magát vontatni, persze egy két trükköt megpróbál, azonban ha ilyenkor nem sikerül megszákolni, akkor eszeveszerett vágtába kezd, ilyenkor szokott a zsinór szakadni, rosszabb esetben a bot törni. Ilyenkor már kétesélyessé válik a küzdelem, csak akkor tudjuk megtartani a halat, ha elegendő mennyiségű zsinór van az orsón, ekkor képes egy -egy nagyobb példány 50-60 méter zsinórt is lehúzni egyetlen kirohanással. Éjszakai horgászatnál a megvilágítás is fontos lehet, ugyanis egyes esetekben tapasztalható volt, hogy a hal a felszínre húzáskor szinte megvadult, ha a horgászok vakítóan fehér fényt használtak a horgászhely megvilágítására, ezért ha tehetjük szórt fényben és lehetőleg kicsit sárgább tónusú megvilágítás mellet horgásszunk. Ha elérkezett a szákolás pillanata sohasem kapkodjunk, mindig várjuk meg azt a pillanatot amikor a halat tökéletesen tudjuk irányítani, és ekkor húzzuk a szák felé, majd egy határozott emeléssel billentsük bele a szákba. Előfordul, hogy a szák láttán megugrik, előtte célszerű a féket jól beállítani, mert könnyen durranós szakadás lehet a fárasztás vége. Az amur élvetartása szákban, illetve felkantározva történik, érdemesebb hosszú kötélen a mélyebb vízrétegekbe engedni, tovább élve marad.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Köszönöm a tippeket

(Derda Roland, 2018.06.02 09:34)

Köszi hogy segítetél mert én nekem már volt amúr a hórgomon de még soha nem látta meg a szákot de most remélem hogy most sikerülni fog ha majd most a te tippeiddel fogok egy amúrt akkor szólok és most mégegyszer megköszönöm na sziasztok

Domoszló Dobó István utca 9 3263

(Pál Bence, 2018.05.12 06:39)

Azt szeretném megtudni hogy kb.hány fokos vízben kéne őket meg fogni?Mert velem volt olyan hogy 18fokos vízben akasztottam eggyet de még tépett

vcsadam@freemail.hu

(Ádám, 2011.09.09 22:06)

HElo!
Egy kérés!-Miez az amúr?-Egy szörnyeteg?-Leesett az állam mikor a 0,50 mm-es és a 0,40 mm -es monofilt olvastam!
Én pls 0,18 -0,20-as monofillal amúrozok (tiszta terepen) Akadósba 0,25.
Amúgy én nem igazán szoktam fonottat használni de ha mégis akkor nem egy seprűnyél merevségű botot használok..mert a fonott nem nyúlik és az amúr fejrázását nem árt ha valami tompítja is! (:
De persze az ilyen finom szerkókhoz rutin is kell , mert sok meglepetést okozhat egy öreg amúr.. (:
Aki olyan tavon horgászik ahol lehet szoktató etetést végezni , vagy saját stége van , ott ajánlom h mindennap 3 kg áztatott - rohasztott kukorica-búza keverékkel szórja meg a kinézett helyet majd kb 4-5 nap után üljön rá éjszaka!-egy egyszerű csúszó olmos szerelékkel vagy etetőkosarassal , melytől a 7 cm-es fonott előkét egy erős forgókapoccsal válasszuk el!
Fontos még ,h a csali ne feküdjön a fenéken:
egy pufival úgy súlyozzuk ki a csalit h az pont elemelkedjen a fenéktől , de a horog a fenéken maradjon..(ezt hajszálelőkés megoldással könnyen elvégezhetjük)

Sok sikert mindenkinek a "torpedók" fogásában!

Amurozás

(Laci, 2017.06.11 21:37)

Sziasztok! Hát a cikket olvasva én is meglepődtem!brutál amiket a csávo irt! 28 as monifil 6 os horog max mert ahogy irták óvatosan kap a 3 0 ás horgot nem veszi fel ! Ami nálam bevált! Lucernás ánizsos pelet és erjesztet rohadó büdös kukorica! A legdurvább amurom egy 14kg os vadvizi volt 3x lépet meg a szákoláskor de ha laza fékkel állsz neki meg eg, jó bojlis bottal vagy feederrel nem lesz gond nekem se volt! 4x re meglet! Egy egy kirohanásra 50-60 m ment be de ezt ugy kell elmépzelni hogy faterom merítette volna aztán csak felnézet és azt kérdezte hol a hal hát már a holtág közepén volt!Remélem aki eddig nem fogott annak összejön mert a ponty hozzá képest keszegként viselkedik! Amurozni am sem jó a merev bot meg a fonot elveszi a fárasztás élményét és tönkrevágja a halat is!

3263 Domoszló Dobó István út 9

(Pál Bence, 2017.02.01 13:58)

Én azt szeretném kérdezni hogy milyen csali az amivel az amur megfogható

Amúr horgászat

(Tom, 2017.02.02 13:03)

Szia...
Igazából az amúr egy elég finnyás hal. Van jópár különbféle csali a horgászatára. Ízesített kukoricák, lucernás pellet, de én mégis az élő csalira adom a voksom.... egy jo nagy adag csokor csonti egy szem amúros kukoricával tökéletes a megfogására.

3324 Felsőtárkány gárdonyi út 33

(Pál Bence, 2017.02.11 21:20)

Köszi hogy hozzá szóltatok amit írtam igazatok is van az amur télleg eggy finnyás hal ám de én még nem fogtam de minden vágyam fogni eggyet

3263 Domoszló Dobó István út 9

(Pál Bence, 2017.02.01 13:58)

Én azt szeretném kérdezni hogy milyen csali az amivel az amur megfogható

végszerelék

(amurvadász, 2015.03.13 19:06)

sziasztok szeretném megkérdezni haldorádo strongline 0,30-as+30-as fonott zsinor kotve van a zsinorhoz. egy normális gubancgátlos csovel szerelék. és a horognális fonott. szerintetek ez jo.

Re: végszerelék

(kis lászló, 2016.07.07 08:31)

18 fonottat használok 4szer tépet meg az amur 15év tapasztalat után

Hungary

(big fish, 2013.11.16 11:15)

nagyon jó ez az oldal gratula!

3263 Domoszló Petőfi Sándor út 9

(luki14, 2008.12.20 21:28)

én azt szeretném kérdezni h tudna e valaki eg yigazán jó csalit v elkészítését amúrra. Ami igazán eredményes lenne.

Re: 3263 Domoszló Petőfi Sándor út 9

(aaaa, 2013.11.11 20:31)

erjesztett tengeri :) beáztatod vizbe kb 60 nap kell neki de ezis nyáron melegbe hogy megerejedjen amúr semmit nemszeret jobban mint az erjesztett tengerit :)

aaa

(nnn, 2013.11.11 20:27)

az amúr nemmegy az akadóba bele.lehet rosszul olvastam de én azt olvastam hogy csuszó ólommal kell rá horgászni ebben a cikkben. fix ólommal kell rá horgászni és aájánlatos az oldalklipszes ólom mert ha nagyon tapasztalt amúr bemegy és zabál beszivja még a fix ólmot is ha befér a szájába de az oldalklipszest nemtudja...

siri2@azet.sk

(Kurina Jenő, 2013.01.10 08:50)

helo!
Én is halász vagyok, 28-as szilonnál vékonyabbal nem amúrozom mivel nagyon sok élményem volt fogásról és sok-sok szakitásról. Én állóvizekre járok, ahol tényleg amúrokban lovak vannak és én csak kemény enyhén megfőzött öreg kukoricával horgászom és etetési mód tejfölös és kapros ejresztésű kukoricával etetek és persze csak is dugózom.
Sziasztok!

lacas81@gmail.com

(Rácz László, 2011.07.04 10:02)

Gyertek a Malomzugi Holt-Zagyvára kapitális amurokat fogni! Itt megnézhetitek az eredményt: http://holtzagyva.tk

Jászberény karház utca 20

(Tót Béla, 2009.07.25 10:20)

Én az amúrt úgy fogtam h :
....--keszegeztem és feldobtam a nádra(fiatalra)
a nád kiszakadt és ...gondoltam egyet és vágtam 1 fél újjnyi darabot és felkötöttem a horog alá:)

rá 3 órára /bealudtam/ kapás lett de "nem voltam eszméletnél,, ;);)-de a pecabotom a kezemben volt:)............és rákapott egy kapitális AMUR!!
7 kg-s volt;)
-én a 30 kg-mel kicsit furcsán fárasztottam:)
-------------------------------------------------
-20 perces kemény fárasztás után ...-kifárasztottuk egymást , majd partra estünk mind a ketten:))))))))
--nos mind a ketten meglepődönk egymás látványa látván:))

.bocs a hejesírásért:)

Budapest Páskom liget utca

(Bor.Laca, 2008.12.21 19:09)

Legjobb ha fogsz 5kg szárazkukoricát,alaposan mosd át,majd tedd bele egy vödörbe öncsd föl vizzel hagyd álni kb 2hetet aztán tegyél bele 2kg fümagot és hagyd összeérni,a keménykukoricát füzve technopufival kináld fel,arra figyelj hogy az alapozoetetésed nagy területen történjen kb 15-20nm2 utánna csak kizárolag a horog köré etess ,erre a legjobb megoldás a fagyi.
Én évek ota ezt használom nem kis eredménnyel,probáld ki és sok sikert hozzá.

1173 Budapest, Földműves u. 21.

(Kovács Csaba, 2008.09.10 19:26)

Hosszú évtizedek kihagyása után, 1 éve visszatértem kedvenc kikapcsolódásomhoz, és a legényes hadakozáshoz. Köszönöm a cikket, hisz sok mindent kel felelevenítenem a különböző halak horgászatával kapcsolatban. Világos, érthető és használható a cikk. Nagyon köszönöm. Üdv, Csaba

Sződliget Rezeda u. 31.

(Nógrádi Frank, 2008.07.25 08:08)

Az amur még nagyon kedveli a jól ismert tigrismogyorót,zöldborsót és a csillagfürtöt is.És tényleg fogósabb ha egy technopufit is akasztunk a horogra.

 

 
Statisztika

Online: 2
Összes: 148824
Hónap: 2033
Nap: 61